-
Rapportlansering: Hvordan bekjemper Frivilligsentralene ensomhet i sine lokalsamfunn?
Gjennom Helsedirektoratet har NFS fått midler til å etablere et erfaringsnettverk for å kartlegge behov, utfordringer og løsninger i frivilligsentralenes arbeid med å bekjempe ensomhet i sitt lokalsamfunn. Denne høsten har vår prosjektkoordinator Camille, besøkt 9 av de 16 sentralene som hver og især har bidratt til prosjektet. Her kan du lese rapporten som sammenfatter erfaringene fra prosjektet.
Spis med meg!
Nå skal det bli enklere for hjemmeboende eldre å nyte god mat i godt selskap. Sist lørdag var det full middag, med fem retter på menyen, i lokalene til Piloten Arena på Hovseter.Ja, dette var god mat. Fin og lett for magen, og alle ble gode og mette, deklamerte en deltaker på Pilotens lørdagsarrangement fornøyd.
Dekket til langbord
Kokk Jaqueline Bowker og frilivillighetsleder ved Piloten Arena, Tone Longo, hadde stått over grytene i tre timer i strekk, før det ble dekket til stort langbord og felles bespisning i Pilotveien 6.
– Vi ser at eldre som bor hjemme kanskje ikke spiser godt nok og ofte nok. Vi har stor forståelse for at det er kjedelig å lage mat til bare seg selv, og at det er uinspirerende å spise alene, sier prosjektleder Stina Åmo og daglig leder i Vestre Aker Frivilligsentral, Espen Watne Andresen.
Det er takket være en stor sjekk fra Gjensidigestiftelsen, med Rune Aale-Hansen i spissen, samt Norges Frivilligsentraler og et ekstra tilskudd fra Helsedirektoratet at «Spis med oss» er initiert.
– Vi i Norges Frivilligsentraler er svært glade for at dette nå er i gang. Frivilligsentralene er et svært godt utgangspunkt for et slikt prosjekt og vi gleder oss til å spre dette videre også andre steder i landet, sier Arvid Askø, styreleder i Norges Frivilligsentraler.
Mesterkokk på laget
Prosjektet legger vekt på bruk av gode og ferske råvarer og styrer unna ferdigposer og halvfabrikata. Bowker, som sto ved grytene på lørdag, forteller at hun har lært å lage mat fra sin mor og at ikke noe går til spille eller kastes. Alle råvarene brukes og foredles på ypperste vis.
Tilstede på kjøkkenet var dessuten en annen frivillig, nemlig mesterkokk Arvid Skogseth. Han var tidligere kjøkkensjef ved selveste Savoy Hotel i London og er kjent som en av landets første virkelig store norske kokker. I 1996 fikk han Kongens fortjenestemedalje i gull for sin mangeårige innsats for norsk kokkekunst.
– Det setter en ekstra spiss på konseptet at vi er så heldige å ha med en kapasitet som Arvid. Han fungerer både som mentor og matkritiker, sier prosjektleder Stina Åmo. Skogseth selv holdt tale under middagen, der han fullroste prosjektet, maten, kokken og de andre frivillige, samtidig som han delte historier fra et innholdsrikt liv på internasjonalt kjente kjøkken rundt om i verden.
– Hos oss er det både hyggelig og verdifullt å ha med oss intet mindre enn en topp-kokk, som endatil er midt i målgruppa vår. Arvid Skogseth har i dag fylt 90 år og bidrar til at prosjektet kan lage mat eldre mennesker faktisk har lyst til å spise. Mat de vil nyte, fastslår Åmo.
Vil du ha en spisevenn?
Gjennom prosjektet «Spis sammen» initierer Vestre Aker frivillighetssentral også tilbudet «Spisevenner», der frivillige kan komme hjem til eldre mennesker som bor for seg selv, de kan lage mat sammen og ha et felles måltid. En tjeneste er også at man kan få hjelp til å dekke på og lage kake, hvis noen har lyst å feire bursdag sammen eller ha en rekeaften eller liknende arrangement. Frivillighetssentralen tilbyr rullatorvennlig transport og en stødig hånd å holde i. Arrangementer skal holdes på ulike steder, som i Pilotveien 6, Risvollen, Hovstua og på Vestre Aker Frivillighetssentral.
– Nå som vi er i gang, håper vi at både de som ønsker å være frivillige og eldre som ønsker å delta tar kontakt med oss og forteller oss at de har lyst på en Spisevenn eller være med på andre typer «Spis med oss» arrangementer, opplyser prosjektlederne.
Du treffer oss på telefon 23 22 05 80 eller på epost stina@vestreaker.frivilligsentral.no.
Artikkelen er hentet fra Akersposten!
Del på:
-
Vil du ta utdanning i Frivillighetsledelse?
VID vitenskapelige høgskole arrangerer nettbasert utdanning i Frivillighetsledelse. Enkeltemnet gir 10 studiepoeng og handler om å tilrettelegge for et godt samspill i ledelse og organisering av frivillig arbeid.
-
Ny veileder for daglige ledere i en frivilligsentral
Frivillighet Norge har i samarbeid med flere partnere utviklet en veileder for økt deltakelse i frivilligheten. Denne veilederen er utviklet med mål om få med flere deltakere i frivilligheten og bidra til godt samarbeid mellom kommuner og frivillige organisasjoner.
-
Rapport Spørreundersøkelse 2023; Hvordan har den nye forskriften påvirket frivilligsentralenes drift?
Vår årlige spørreundersøkelse blant frivilligsentralene handlet i 2023 om implementeringen av den nye forskriften.
-
Regjeringens forslag til statsbudsjett 2024
6. oktober ble Regjeringens forslag til statsbudsjettet 2024 lagt frem. Norges Frivilligsentraler er fornøyd med at det tas høyde for om lag 10 nye sentraler, slik vi har spilt inn. Dette er svært viktig for at etablerte sentraler ikke skal få kutt i sine bevilgninger.