Taushetserklæring
Personer som tar oppdrag for frivilligsentralen må ha akseptert taushetserklæring.Taushetserklæring
Som frivillig forplikter jeg meg herved til ikke å bruke, åpenbare, utlevere eller på annen måte gjøre tilgjengelig for uvedkommende informasjon om alle personlige opplysninger som jeg er blitt kjent med i mitt arbeid i tilknytning til frivilligsentralen.
Jeg vil også vise aktsomhet i omtale av andre forhold som jeg blir kjent med eller erfarer under mitt arbeid.
Personlige opplysninger som er gitt av en bruker i forbindelse med saksbehandling og/eller hjelpearbeid, kan etter samtykke fra brukeren benyttes internt.
Jeg har lest de lovbestemmelser som er anført i denne erklæring. Jeg er dermed klar over straffelovens kapittel 21 samt markedsføringslovens § 28 og § 29. Jeg er kjent med at brudd på disse bestemmelsene kan medføre straffeansvar.
Jeg er også klar over at taushetsplikten gjelder både i den tiden jeg er tilknyttet frivilligsentralen og etter at mitt engasjement er avsluttet.
Som frivillig forplikter jeg meg til å:
- si fra når jeg er syk, eller av annen grunn er forhindret fra å komme.
- si fra når noe ikke fungerer
- si fra når jeg ikke kan fortsette mitt engasjement, også ferie/ opphold
- si fra når jeg vil slutte
Jeg er kjent med og godtar at kontaktperson (daglig leder) har et oppfølgingsansvar og derved har krav på å høre hvordan kontakten med brukeren går.
Relevante lovsteder
Taushetspliktens omfang
Taushetsplikten omfatter helse- og sykdomsforhold, følelsesliv, livssyn, og religion, familieforhold og slektskap, utdanning, holdninger, arbeid og økonomiske situasjon, fødested, personnummer, statsborgerskap, yrke, bosted og arbeidsted, - når brukeren gir opplysninger til daglig leder, frivillig hjelper, eller styret, som ledd i hjelpearbeidet, og når videreformidling kan medføre skadevirkning for den det gjelder.
Bruk på nett
Taushetserklæringen gjelder også dersom den frivillige har bekreftet at den er akseptert på en nettside.
Del på:
-
Frivilligsentraler som møteplass
Ivareta lyttevenner er viktig for å sikre gode møter mellom elever og lyttevenner. Det er viktig at skolene tenker gjennom at de lyttevennene som kommer, har forventninger om at de skal dekke et behov for skolen. Da er det ikke opp til tilfeldighetene hvordan de blir tatt i mot.
-
Eldreråd
Vest Agder fylkeseldreråd har siden 2008 vært pådriver for å etablere ‹‹lyttevenn›› i skolene sammen med Farsund, Lyngdal og Vennesla. Vennesla eldreråd gjennomførte prøveprosjektet sammen med skolerådgiver og frivilligsentralen, denne modellen ble tatt i bruk i flere av kommuner som har ‹‹lyttevenn›› i skolene, men det er ulike variasjoner hos kommunene.
-
Universitetet i Agder om Lyttevenn
Intervju med Birte Simonsen, leder av lærerutdanningen ved UiA (Universitetet i Agder)
-
Lyttevennsamling
Agder har god erfaring fra å gjennomføre en samling for lyttevenner, elever og skolene i fylket. Arbeidsgruppen som er ansvarlig for planlegging og gjennomføring består av kontaktperson(er) fra UIA, Frivilligsentralene, Fylkes eldrerådet og Fylkes eldreråd sekretær.
-
InVi
Norges Frivilligsentraler har i samarbeid med WIS fått utviklet den unike IT-løsningen InVi (*) som tilbys til alle landets sentraler.
-
Praktiske råd for skolene
På denne siden finnes praktiske råd, maler og eksempler på dokumenter.
-
Publiserte artikler
Her finner du ulike artikler om Lyttevenn i Norge
-
Teoretisk bakgrunn og metodens begreper
Vi jobber ut fra at våre deltagere har noen personlige ønsker og håp for sitt sosiale liv (personlige faktorer) som de trenger støtte til å opprettholde eller utvikle. Kommunen har et ansvar for å tilrettelegge miljøfaktorer som kan sees i sammenheng med de personlige ønskene til den enkelte.
-
Om oss
Formål, vedtektene, styre og administrasjon.
-
Vedtekter
Vedtatt på landsmøte, Gardermoen 08. april 2018
-
Bli medlem
Informasjon om medlemskap Norges Frivilligsentraler.
-
Rammetilskudd fra staten
Onsdag 17. juni 2020 vedtok Stortinget at frivilligsentralene skal sikres statlig støtte også i fremtiden. Vedtaket lyder: ‹‹Stortinget ber regjeringen sørge for at finansiering av frivilligsentralene overføres til et øremerket tilskudd på Kulturdepartementets budsjett fra 2021 for å sikre finansiering til frivilligsentraler i både små og store kommuner.››. For 2021 utbetales kr 440 00 per sentral med 100% stilling, som øremerkede midler, via kommunene.
-
IT-løsning - bakgrunn og prosess
Norges Frivilligsentraler arbeider med innføring av en felles IT-løsning for frivilligsentralene. Her finner du informasjon om bakgrunn og ulike valg i denne prosessen.
-
Tekst nederst på alle sider
-
Tekst nederst på alle språksider
-
Opptak av og presentasjoner fra webinar: Leve hele livet og frivilligsentraler
Tirsdag 24. november 2020 gjennomførte Norges Frivilligsentraler i samarbeid med Pensjonistforbundet, WIS, Motitech, Med hjerte for Arendal, Blå Kors Kristiansand, Vennesla Kommune, Vest Agder Fylkeskommune, UiA og Helsedirektoratet en webinar om reformen Leve Hele Livet og frivilligsentraler.
-
Om frivilligsentraler
Dokumentet inneholder Norges Frivilligsentralers (NFS) råd og nyttig informasjon for å drive en frivilligsentral (FS). Etter 30 år med frivilligsentraler har NFS samlet og oppsummert erfaringer som forhåpentligvis gir en god ramme for bedre å kunne lykkes i et viktig arbeid.
-
SU ny tilskuddsordning
Det ble i 2017 til 2020 gjennomført en spørreundersøkelse for å se hvordan overgangen til ny tilskuddsordning for frivilligsentralene gikk.
-
Taushetserklæring
Dette er en standard taushetserklæring som gjelder for frivillige ved landets frivilligsentraler.
-
Ønsker du å hjelpe?
Mange ønsker å hjelpe i denne krisetiden, og dette er selvfølgelig bra og viktig for å komme gjennom denne situasjonen. Norges Frivilligsentraler anbefaler å gjøre denne frivillige innsatsen i god dialog med lokale frivillige organisasjoner og kommune.
-
Koronainfo på ulike språk
-
Tekst i bunn av startsiden
-
Reklame/profilerings elementer
Nå blir det mulig å sette i gang bestilling av utforming og produksjon av enkle reklame-elementer. Vi starter med mulighet til å bestille ulike rollups, plakater, folder/brosjyrer og annonser.
-
Kontaktinfo nederst på språksidene
-
Test Aktive sammen
-
Test Kompis