Tirsdag 5 September 2023
Kl. 09:30 - 15:00, Vega scene, Hausmansgate 28, Oslo
Møteplass folkehelse
Arrangør: Frivillighet Norge
Hvordan sikrer vi medvirkning i folkehelsearbeidet? På Møteplass folkehelse skal ta for oss hvordan medvirkningsmulighetene ser ut i dag. Hva hindrer organisasjoner i å delta? Hva gjør de kommunene som lykkes? Hvem blir hørt og hvem slipper ikke til? vi inviterer også til verksted for å finne framtidas løsninger. Møteplass folkehelse arrangeres av Frivillighet Norge, og er en møteplass for offentlig og frivillig sektor i folkehelsearbeidet. Konferansen er et samarbeid med Helsedirektoratet, og finansieres av Helse- og omsorgsdepartementet.

Påmeldingslink


09.30 – Registrering og kaffe 

Del 1 – Rammeverket for medvirkning

10.00 – Velkommen til konferanse 

  • Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge

10.10 – Hva kan vi lære av arbeidet med ung medvirkning? 

  • Aina Landsverk Hagen er seniorforsker ved arbeidsforskningsinstituttet ved Oslo Met, og har forsket på ungdomsmedvirkning de siste årene. Hva kan vi lære av arbeidet på det feltet? Er det noe som er overførbart til frivillige organisasjoners deltagelse og medvirkning i folkehelsearbeidet?

10.30 – Hvordan kan vi sikre medvirkning etter folkehelseloven?

  • Helsedirektoratets avdeling for folkehelse og forebygging tar for seg hva som er de lovfestede rammene for medvirkning i folkehelsearbeidet. 

10.40 – Frivillighetens rolle i folkehelsearbeidet

  • Ole Henrik Krat Bjørkholt, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet: I vår kom folkehelsemeldinga, Nasjonal strategi for utjamning av forskjellar. Hva sier den om frivillighetens rolle i folkehelsearbeidet? Og hva mener regjeringen er viktige punkter å ta med seg fra den? 

10.50 – Hvilke utfordringer møter frivillige organisasjoner i folkehelsearbeidet?

  • Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, deler erfaringer med medvirkning i folkehelsearbeidet fra lokalt til nasjonalt nivå

Del 2 - Hvordan lykkes med medvirkning? 

11.00 – Verksted for bedre medvirkning 

  • Folkehelseloven skal revideres i høst, og vi vil invitere deltagerne på møteplassen til verksted for å finne bedre løsninger på medvirkning. Resultatet av verkstedet skal brukes som del av vårt innspill i folkehelseloven, og deles i etterkant for å dele nyttige innspill, løsninger og verktøy som kommer frem.

VI deler i grupper med lignende deltagere og jobber med interaktive metoder for å svare på blant annet disse spørsmålene:

  • Hvordan kan kommuner legge til rette for at organisasjoner kan bidra i folkehelsearbeidet? 
  • Hvordan bruker man innspill videre i priósessen, slik at det gir resultater? 
  • Hvordan få med grupper og personer som ofte faller utenfor? 

Verkstedet ledes av Camilla Skriung, seniorrådgiver i Frivillighet Norge, med erfaring fra blant annet miljøbevegelsen.

I løpet av denne økta legger vi inn en pause på 20 minutter.

12.15 - Lunsj

13.00 – Oppsummering av verksted i plenum 

13.10 – Hva skal til for at organisasjoner får eierskap i det lokale folkehelsearbeidet?

  • Seniorrådgiver i Frivillighet Norge, Bjørn Lindstad, ser på tilnærmingene til folkehelsearbeid i kommunal og frivillig sektor. Lokale lag og foreninger er samfunnsaktører som gjennom sine aktiviteter og tiltak skaper en rekke forskjellige folkehelsegevinster, men blir dette anerkjent i kommunene? 

13.25 – Hva gjør en kommune som lykkes? 

  • Bente Nilsen er daglig leder i Florø Frivilligsentral, og er frivilligkoordinator i Kinn kommune. De har jobbet strukturert og systematisk med samhandling og medvirkning mellom frivillighet og kommune. Hva gjør de som fungerer, og hvilke utfordringer har de møtt på?

13.35 – Verktøy for samarbeid

  • Vanja Konradsen er prosjektleder i arbeidet med økt deltagelse i frivilligheten i Frivillighet Norge. Hvilke verktøy finnes for å sikre samarbeid mellom kommunen og frivillig sektor? 

13.45 - Pause

Del 3 – Hvilke utfordringer må vi ta tak i? 

14.00 – Kan det bli for mye medvirkning?

  • TBA, Ungdomsmedvirkning er viktig, og ungdoms perspektiver skal høres. Men hvordan kan vi sørge for at unge høres og får være med å bestemme? Og hvordan ser ungdomsmedvirkning ut fra en ungdomsorganisasjons perspektiv? 


14.10 – Makt og medvirkning – hvem får være med og hvem høres ikke?

  • Marcela Montserrat Fonseca Bustos er leder i Oslo Idrettskrets, som organiserer idretten i en by der innbyggerne og deltagerne har forskjellige forutsetninger for å delta og bidra i folkehelsearbeidet. Hva kan frivilligheten gjøre for å få med dem som ofte ikke blir hørt?

14.20 – Panelsamtale – Hvordan sørger vi for faktisk medvirkning som skaper endring?

  • Vi ser til det som har kommet frem i verkstedet og programmet i løpet av dagen, og spør: Hvordan når vi de av oss som faller utenfor i medvirkningsarbeidet? Er medvirkning alltid bra, eller risikerer vi at folk blir trøtte av prosesser som ikke fører til noe? Hvordan kan medvirkning bli til medbestemmelse? 

14.50 – Oppsummering og vel hjem

Vi tar forbehold om endringer i programmet. Oppdatert program og informasjon om konferansen finner du her. 

Kontakt

Norges Frivilligsentraler
Markensgaten 35 (3. etasje)
4612 Kristiansand

2018 © Norges Frivilligsentraler