-
Rapportlansering: Frivilligsentralenes økonomi, drift og rolle som samskapingsaktør
En undersøkelse hvor vi for andre år på rad ser nærmere på frivilligsentralenes drift, etter implementeringen av ny forskrift om tilskudd for frivilligsentraler.
Spis med meg!
Nå skal det bli enklere for hjemmeboende eldre å nyte god mat i godt selskap. Sist lørdag var det full middag, med fem retter på menyen, i lokalene til Piloten Arena på Hovseter.Ja, dette var god mat. Fin og lett for magen, og alle ble gode og mette, deklamerte en deltaker på Pilotens lørdagsarrangement fornøyd.
Dekket til langbord
Kokk Jaqueline Bowker og frilivillighetsleder ved Piloten Arena, Tone Longo, hadde stått over grytene i tre timer i strekk, før det ble dekket til stort langbord og felles bespisning i Pilotveien 6.
– Vi ser at eldre som bor hjemme kanskje ikke spiser godt nok og ofte nok. Vi har stor forståelse for at det er kjedelig å lage mat til bare seg selv, og at det er uinspirerende å spise alene, sier prosjektleder Stina Åmo og daglig leder i Vestre Aker Frivilligsentral, Espen Watne Andresen.
Det er takket være en stor sjekk fra Gjensidigestiftelsen, med Rune Aale-Hansen i spissen, samt Norges Frivilligsentraler og et ekstra tilskudd fra Helsedirektoratet at «Spis med oss» er initiert.
– Vi i Norges Frivilligsentraler er svært glade for at dette nå er i gang. Frivilligsentralene er et svært godt utgangspunkt for et slikt prosjekt og vi gleder oss til å spre dette videre også andre steder i landet, sier Arvid Askø, styreleder i Norges Frivilligsentraler.
Mesterkokk på laget
Prosjektet legger vekt på bruk av gode og ferske råvarer og styrer unna ferdigposer og halvfabrikata. Bowker, som sto ved grytene på lørdag, forteller at hun har lært å lage mat fra sin mor og at ikke noe går til spille eller kastes. Alle råvarene brukes og foredles på ypperste vis.
Tilstede på kjøkkenet var dessuten en annen frivillig, nemlig mesterkokk Arvid Skogseth. Han var tidligere kjøkkensjef ved selveste Savoy Hotel i London og er kjent som en av landets første virkelig store norske kokker. I 1996 fikk han Kongens fortjenestemedalje i gull for sin mangeårige innsats for norsk kokkekunst.
– Det setter en ekstra spiss på konseptet at vi er så heldige å ha med en kapasitet som Arvid. Han fungerer både som mentor og matkritiker, sier prosjektleder Stina Åmo. Skogseth selv holdt tale under middagen, der han fullroste prosjektet, maten, kokken og de andre frivillige, samtidig som han delte historier fra et innholdsrikt liv på internasjonalt kjente kjøkken rundt om i verden.
– Hos oss er det både hyggelig og verdifullt å ha med oss intet mindre enn en topp-kokk, som endatil er midt i målgruppa vår. Arvid Skogseth har i dag fylt 90 år og bidrar til at prosjektet kan lage mat eldre mennesker faktisk har lyst til å spise. Mat de vil nyte, fastslår Åmo.
Vil du ha en spisevenn?
Gjennom prosjektet «Spis sammen» initierer Vestre Aker frivillighetssentral også tilbudet «Spisevenner», der frivillige kan komme hjem til eldre mennesker som bor for seg selv, de kan lage mat sammen og ha et felles måltid. En tjeneste er også at man kan få hjelp til å dekke på og lage kake, hvis noen har lyst å feire bursdag sammen eller ha en rekeaften eller liknende arrangement. Frivillighetssentralen tilbyr rullatorvennlig transport og en stødig hånd å holde i. Arrangementer skal holdes på ulike steder, som i Pilotveien 6, Risvollen, Hovstua og på Vestre Aker Frivillighetssentral.
– Nå som vi er i gang, håper vi at både de som ønsker å være frivillige og eldre som ønsker å delta tar kontakt med oss og forteller oss at de har lyst på en Spisevenn eller være med på andre typer «Spis med oss» arrangementer, opplyser prosjektlederne.
Du treffer oss på telefon 23 22 05 80 eller på epost stina@vestreaker.frivilligsentral.no.
Artikkelen er hentet fra Akersposten!
Del på:
-
Rapportlansering: Språktrening i frivilligsentralene
Rapporten "Språktrening i frivilligsentralene 2024" viser eksempler på hvordan frivilligsentralene i Norge bidrar til språktrening og integrering gjennom lavterskeltilbud som språkkaféer og sosiale møteplasser.
-
NFS har levert høringsinnspill til Helsedirektoratets rundskriv om samarbeid med frivilligheten
Etter en god runde med organisasjonen har vi samlet gode og nyttige innspill til Helsedirektoratets rundskriv. Rundskrivet skal tydeliggjøre hvilke roller og ansvarsområder som ligger hos kommunen og frivilligheten, for å sikre en forsvarlig praksis i samarbeidet. Les hovedpunktene i vårt innspill her.
-
Rapportlansering: Sammen om velferdstjenester?
På oppdrag fra Distriktssenteret og Norges Frivilligsentraler (NFS) har ideas2evidence gjennomført en omfattende undersøkelse blant frivilligsentraler og kommuner i Distrikts-Norge. Nå er rapporten med resultatene publisert.
-
Statsbudsjettet må justeres for å hindre svekket økonomi i frivilligsentralene
Mandag 7. oktober kom Regjeringens forslag til Statsbudsjett 2025. Blir forslaget en realitet vil hver enkelt sentral få nedgang i sitt tilskudd. Dette er et svært uheldig signal å sende til frivilligsentralene som driver et viktig arbeid i over 500 lokalsamfunn.