-
Rapportlansering: Frivilligsentralenes økonomi, drift og rolle som samskapingsaktør
En undersøkelse hvor vi for andre år på rad ser nærmere på frivilligsentralenes drift, etter implementeringen av ny forskrift om tilskudd for frivilligsentraler.
Tips for deg som vil drive språktrening i frivilligsentralen
Sist uke arrangerte NFS frokostmøte om språktrening i frivilligsentralene. Her bidro innledere fra Røde Kors, Sjakk og samfunn og Askøy frivilligsentral med gode tips og råd for frivilligsentralenes arbeid med språktrening.Møtet mellom frivillig og deltaker - det viktigste ved språktreningen
Innleder Ingvild Gundersen fra Røde Kors fortalte hvor viktig det var med trygge arenaer for språklæring.
— Det er den frivilliges oppgave å skape de trygge relasjonene og etablere tillit. Vi lærer bedre når vi er i trygge rom, sa Gundersen.
Med fokus på den frivilliges møte med deltakerne snakket hun om viktigheten av kultursensitivitet og det å være bevisst på å møte deltakeren med respekt og likeverd.
SE FROKOSTMØTET HER: Språktrening i frivilligsentralene.
— Deltakerne er hvem som helst i samfunnet og kommer med masse ressurser også, men de har tilfeldigvis ikke den språkkunnskapen de trenger for å vri om nøkkelen til deltakelse i samfunnet, sa Gundersen.
Hun oppfordret de som ønsket å gjennomføre språktrening til å ha fokus på muntlig språk som brukes i hverdagen.
I tillegg utfordret hun deltakerne til å ha i mente hvor lett det er for oss alle å ta i bruk uttrykkene “I Norge gjør vi det slik” og “I Norge er det sånn”. For disse kan bidra til avstand heller enn en følelse av inkludering hos deltakerne mente hun.
— Det er viktig at en har som mål at deltakeren skal oppleve inkludering, sa Gundersen.
Sjakk som integreringsverktøy
Erik Grindbakken fra Sjakk & Samfunn snakket om hvordan sjakk kan brukes når en arbeider med integrering og språk. Han fortalte at sjakk både åpner for trygghet og tilhørighet, gjør det lettere å stifte nye bekjentskap, og bidrar til at deltakerne lærer språk.
— En jeg møtte brukte sjakk for å få seg venner, forteller Grindbakken om Kabat, en tidligere innsatt med bakgrunn fra Iran. Kabat var med i flere sjakkturneringer i fengselet.
— Kabat kunne ikke norsk i starten, men ved å utfordre andre i sjakkpartier, bygget han seg opp en vennekrets som han fremdeles har i dag, sier sjakk-entusiasten.
Medvirkning som metode
— På språkcaféen vår startet vi med post-it lapper på veggene, på bord og gjenstander i frivilligsentralen, for å komme i gang med å lære litt, forteller en engasjert Tina Dale, daglig leder i Askøy Frivilligsentral.
Sentralens språktilbud har siden da utviklet seg drastisk, takket være ivrige frivillige og deltakere. Tina forteller at medvirkning står sentralt i hennes arbeid.
— Det er viktig for oss å bruke de frivillige som gode ambassadører for å få inn flere folk. I tillegg er de med å utvikle hva tilbudet på språkcaféen skal være. Det er utrolig viktig med denne medvirkningen, og vi ser gode resultater av dette hos oss, sa Dale.
Under Tina Dales presentasjon ble det en engasjert erfaringsutveksling fra deltakerne, og her kom det bl.a. frem tips om at det går an å søke tilskudd til språktrening fra f.eks. SOS Barnebyers Sammen og Fylkeskommunen.
Nyttige lenker
Ved mer interesse for språktrening, sjekk ut disse nyttige sidene:
Kompetanse Norge: Ressurser og materiell til bruk i språktrening.
Sjakk & Samfunn: For å motta gratis sjakkutstyr og øvrig inspirasjon.
Idébanken: For ideer og inspirasjon til aktiviteter.
Del på:
-
Rapportlansering: Språktrening i frivilligsentralene
Rapporten "Språktrening i frivilligsentralene 2024" viser eksempler på hvordan frivilligsentralene i Norge bidrar til språktrening og integrering gjennom lavterskeltilbud som språkkaféer og sosiale møteplasser.
-
NFS har levert høringsinnspill til Helsedirektoratets rundskriv om samarbeid med frivilligheten
Etter en god runde med organisasjonen har vi samlet gode og nyttige innspill til Helsedirektoratets rundskriv. Rundskrivet skal tydeliggjøre hvilke roller og ansvarsområder som ligger hos kommunen og frivilligheten, for å sikre en forsvarlig praksis i samarbeidet. Les hovedpunktene i vårt innspill her.
-
Rapportlansering: Sammen om velferdstjenester?
På oppdrag fra Distriktssenteret og Norges Frivilligsentraler (NFS) har ideas2evidence gjennomført en omfattende undersøkelse blant frivilligsentraler og kommuner i Distrikts-Norge. Nå er rapporten med resultatene publisert.
-
Statsbudsjettet må justeres for å hindre svekket økonomi i frivilligsentralene
Mandag 7. oktober kom Regjeringens forslag til Statsbudsjett 2025. Blir forslaget en realitet vil hver enkelt sentral få nedgang i sitt tilskudd. Dette er et svært uheldig signal å sende til frivilligsentralene som driver et viktig arbeid i over 500 lokalsamfunn.