Arendalsuka: Hvordan kan vi best ruste fremtidens eldreomsorg?

På den årlige politiske festivalen Arendalsuka, deltok Norges Frivilligsentraler (NFS) i diskusjonen rundt frivillighetens potensial i fremtidens eldreomsorg.

I samarbeid med Verdighetsenteret var NFS medarrangør av arrangementet Frivillighetens potensial i fremtidens eldreomsorg på Arendalsuka. Her drøftet representanter fra Verdighetsenteret, NFS, KS, Stortinget og Frivillighet Norge, løsninger på følgende utfordringer; 

Hva skal til for å få velfungerende lokalsamfunn der frivilligheten står sterkt i eldreomsorgen? Når det forventes at kommunene skal samarbeide med frivillige på helse- og omsorgsfeltet - hvordan best ruste dem til denne oppgaven?

Ifølge nye tall fra en undersøkelse utført i regi av Distriktssenteret og NFS, samarbeider 85 % av landets frivilligsentraler med kommunen om å tilby velferdstjenester. 

Michelle Grude Heggen, NFS sin folkehelserådgiver, pekte på viktigheten av tidlig involvering. 

– Det som ifølge undersøkelsen kjennetegnet de treffende og bærekraftige velferdstilbudene, var at kommunen hadde sørget for tidlig involvering av frivilligsentralen og målgruppen i utviklingen av tilbudet, sa hun.


Da kommunikasjonsansvarlig i Verdighetsenteret, Hilde Kleppestø, ledet panelet over til spørsmålet om hvilken kompetanse det var behov for i kommunene, tok Grude Heggen til orde for det grunnleggende.

– Kommunene må bli mer kjent med hva frivillighet egentlig er. Dette er kompetanse som er helt essensiell for å å sikre god koordinering og samhandling mellom frivillig- og kommunal sektor, sa hun. 

Panelet hadde da tidligere drøftet presset frivilligheten opplever fra kommunal sektor. Tall fra NFS sin spørreundersøkelse i år viser at mer enn én fjerdedel av sentralene opplever press på å utføre spesifikke oppgaver fra kommunen. 

Grude Heggen belyste rollen frivilligsentralene har som bindeledd mellom sektorer i sine lokalsamfunn. 

– De sørger for samhandling mellom kommunal-, frivillig- og privat sektor i lokalsamfunnene. Denne rollen vil bli enda viktigere i møte med de kommende samfunnsutfordringene vi skal løse, sa hun. 

Klikk her for å se opptak av arrangementet Mangfold, mening, mestring - Frivillighetens potensiale i eldreomsorgen.

Forsterket samarbeid

Gledelig samarbeid: Verdighetsenterets daglige leder, Silje B. Eikemo, og generalsekretær i NFS, Gijs Mans, signerer samarbeidsavtale mellom Norges Frivilligsentraler og Verdighetsenteret under Arendalsuka. 

Etter det engasjerende arrangementet, som ble livestreamet fra Aldringsteltet på Arendalsuka, var det tid for å sementere samarbeidet med Verdighetssenteret med signering av en intensjonsavtale.

– Vi ser frem til et videre viktig samarbeid med Verdighetssenteret, som styrker begge våre organisasjoner i arbeidet vi gjør, sier Gijs Mans, generalsekretær i Norges Frivilligsentraler. 

Samarbeidsavtalen tar for seg kompetanseutveksling mellom Verdighetssenteret, NFS og frivilligsentralene i Norge, og forplikter avtalepartene til å arbeide i fellesskap om politiske utspill som kan styrke frivillighetens innsats i eldreomsorgen, og helse- og omsorgstjenestene. 

Flere nyheter

Kontakt

Norges Frivilligsentraler
Markensgaten 35 (3. etasje)
4612 Kristiansand

2018 © Norges Frivilligsentraler