-
Nok en gang må vi slåss for en økning i revidert statsbudsjett til frivilligsentralene
Vårt høringsinnspill til statsbudsjettet 2025 ble dessverre ikke hørt. I disse dager utbetales årets statstilskudd til landets 556 frivilligsentraler. Det er på 21.268,- mindre enn i fjor, og med prisveksten tatt i betraktning så utgjør det en betydelig nedgang for den enkelte sentral. Nå forventer vi at politikerne tar grep i revidert statsbudsjett.
Statsbudsjettet må justeres for å hindre svekket økonomi i frivilligsentralene
Mandag 7. oktober kom Regjeringens forslag til Statsbudsjett 2025. Blir forslaget en realitet vil hver enkelt sentral få nedgang i sitt tilskudd. Dette er et svært uheldig signal å sende til frivilligsentralene som driver et viktig arbeid i over 500 lokalsamfunn.Den delen av statsbudsjettet som omhandler frivilligsentralene står i kapittel 315, post 60. Klikk her dersom du ønsker å lese hele teksten (s. 38).
Vi har hentet ut det viktigste:
Det foreslås en bevilgning på 266,8 mill. kroner til frivilligsentralene. Det er kommunene som søker tilskudd på vegne av frivilligsentraler i egen kommune, jf. forskrift 30. juni 2022 nr. 1272 om tilskudd til frivilligsentraler. For 2025 er det godkjent søknader fra 334 kommuner om tilskudd til 557 sentraler. Midlene blir fordelt likt per sentral.
Om denne summen blir det endelige resultatet ender sentralene opp med et lavere tilskudd i 2025 enn i 2024.
At frivilligsentralene spiller en stor rolle i arbeidet med både folkehelse, barn og ungdom, og inkludering, det tror vi både Regjeringen og Familie- og kulturkomitéen gjennom årene har fått god innsikt i. I vår dialog opplever vi at politikerne har god kjennskap til at frivilligsentralene er en viktig døråpner for de som står utenfor, en tilrettelegger for at eldre skal kunne bo trygt hjemme så lenge som mulig, og at barn og unge skal oppleve mestring og tilhørighet. Samt at sentralene er en katalysator for den øvrige frivilligheten, spesielt i de mange distriktskommunene der øvrige foreninger svært sjelden har egne ansatte.
Som Regjeringen skriver i sitt forslag til statsbudsjett;
Frivillig aktivitet drives der mennesker bor, og frivilligsentralene som finnes i nesten alle kommuner har et stort potensial i den lokale frivillighetspolitikken. Sentralene skal stimulere til frivillig innsats og være et bindeledd mellom kommunen og frivillig sektor.
I Hurdalsplattformen legger Regjeringen vekt på at de vil legge til rette for at det blir opprettet flere frivilligsentraler i kommunene. Dette har nå skjedd - vi ser med glede at det etableres flere nye sentraler i en rekke nye lokalsamfunn.
Men da må ikke eksisterende sentraler oppleve at deres tilskudd svekkes!
Den store økning i antall sentraler fra 2024 til 2025 skyldes to ting:
- 25 eksisterende sentraler søkte for sent til tilskuddsordningen i 2024, de har heldigvis likevel overlevd og er nå tilbake på budsjettet.
- 17 nye sentraler er under etablering.
Dette betyr at antallet godkjente sentraler går fra 515 i 2024 til 557 i 2025.
Siden søknadsfristen ble flyttet til juni har vi heldigvis visst dette i god tid, og gitt klar beskjed om at potten måtte økes for å ta høyde for både økt antall sentraler, lønns- og prisvekst, og en generelt styrket økonomi. Dessverre svarer ikke det fremlagte forslag til statsbudsjett fullt ut på vårt innspill.
Med en restutbetaling fra årets budsjett som kommer i disse dager ender årets tilskudd på 495 000 pr. sentral. I statsbudsjettet for 2025 legger Regjeringen til grunn en prisvekst på 3% Dette bør hver enkelt frivilligsentral også kunne forvente!
Vi ber derfor om at Kapittel 315 post 60 økes med ytterligere 17,2 millioner for at frivilligsentralene skal få minimum årets sum + kompensasjon for prisveksten.*
Vi håper at den sammensatte og krevende jobben hver enkelt frivilligsentral gjør, blir verdsatt ved at statstilskuddet for 2025 pr. sentral går opp, og ikke ned.
*beregningsgrunnlag:
Tilskudd pr. sentral i 2024 blir ca 495 000. Statsbudsjettet 2025 legger til grunn 3% prisvekst. Tilskudd pr. sentral i 2025 bør derfor være minimum 509 850. Med 557 sentraler bør derfor potten som er satt av til sentralene på 266,8 økes til 284 mill.
Del på:
-
Rapportlansering: Frivilligsentralenes økonomi, drift og rolle som samskapingsaktør
En undersøkelse hvor vi for andre år på rad ser nærmere på frivilligsentralenes drift, etter implementeringen av ny forskrift om tilskudd for frivilligsentraler.
-
Rapportlansering: Språktrening i frivilligsentralene
Rapporten "Språktrening i frivilligsentralene 2024" viser eksempler på hvordan frivilligsentralene i Norge bidrar til språktrening og integrering gjennom lavterskeltilbud som språkkaféer og sosiale møteplasser.
-
NFS har levert høringsinnspill til Helsedirektoratets rundskriv om samarbeid med frivilligheten
Etter en god runde med organisasjonen har vi samlet gode og nyttige innspill til Helsedirektoratets rundskriv. Rundskrivet skal tydeliggjøre hvilke roller og ansvarsområder som ligger hos kommunen og frivilligheten, for å sikre en forsvarlig praksis i samarbeidet. Les hovedpunktene i vårt innspill her.
-
Rapportlansering: Sammen om velferdstjenester?
På oppdrag fra Distriktssenteret og Norges Frivilligsentraler (NFS) har ideas2evidence gjennomført en omfattende undersøkelse blant frivilligsentraler og kommuner i Distrikts-Norge. Nå er rapporten med resultatene publisert.