Rapportlansering: Sammen om velferdstjenester?

På oppdrag fra Distriktssenteret og Norges Frivilligsentraler (NFS) har ideas2evidence gjennomført en omfattende undersøkelse blant frivilligsentraler og kommuner i Distrikts-Norge. Nå er rapporten med resultatene publisert.

Rapporten presenterer i hvilken grad, og hvordan, det dras nytte av frivilligsentraler som velferdstjenesteyter i Distrikts-Norge gjennom tverrsektorielle samarbeid. Den ser også på hva som fremmer og hemmer tverrsektorielt samarbeid mellom frivilligsentraler og andre aktører i distriktskommuner, og verdien av sentralene i deres lokalsamfunn. 

Klikk her for å lese rapporten Sammen om velferdstjenester? Frivilligsentralen, kommunen og samskaping av velferdstjenester i distrikts-Norge

Noen funn fra rapporten: 

Rapporten viser at Frivilligsentraler har et verdifullt og utstrakt samarbeid om velferdstjenester i distriktene. I omtrent 85 % av alle distriktskommuner samarbeider frivilligsentralen med lokale myndigheter om å tilby velferdstjenester. Mangfold, inkludering og integrering, og helse, pleie, omsorg og eldre er de områdene det samarbeides mest på.

Rapporten er klar på at frivilligsentralene er en sentral og viktig aktør for velferdstilbudet i mange distriktskommuner. 

Der andre frivillige organisasjoner i distrikts-Norge gjerne har få ressurser å spille på, og derfor kan ha begrenset mulighet til å bidra med ressurser og tid inn i større samarbeidsprosjekt, har frivilligsentralene oftest en fulltidsansatt daglig leder, som har som en av sine oppgaver å binde sammen frivillige, frivillig sektor og kommunen. Denne særegne rollen trekkes frem som bidragsytende til sentralens mulighet til å samskape og samprodusere i velferdstjenestetilbudet.
 

Utover å fungere som en bindeleddsfunksjon mellom sektorene, stimulerer Frivilligsentralene til frivillig innsats og tilbyr åpne møteplasser for befolkningen. Dette styrker lokalsamfunnets evne til å møte sine velferdsutfordringer.

Både frivilligsentralene og kommunene var enige i at faktorer som fremmet godt tverrsektorielt samarbeid var personlig kjemi, kommunikasjon og grad av forankring av samarbeidet i ledelsen. 

Frivilligsentralene mente at faktorer som hemmet samarbeid var økonomiske rammebetingelser, rolleforståelse og fysisk avstand / reisevei. Det som kommunen trakk frem som hemmende faktorer var økonomiske rammebetingelser, problemforståelse, og rolleforståelsen og graden av forankring av samarbeidet i ledelsen. 


Frivilligsentralene er jevnt over godt fornøyd med samarbeidet

Deltakerne i undersøkelsen peker på kommunal frivillighetspolitikk som et viktig verktøy for å forbedre rolleforståelsen, og bygge bro mellom frivillig og offentlig sektor. En slik politikk kan bidra til tydeligere forventningsavklaring og ansvarsfordeling i samarbeidet mellom kommunen og frivilligsentralene.

Det kommer fram at både kommuner og frivilligsentralene vurderer at frivilligsentralenes betydning for velferden vil øke i årene som kommer. Spesielt i møte med samfunnsutfordringene mange distriktskommuner står overfor, med en aldrende befolkning, mangel på arbeidskraft og behovet for et inkluderende fellesskap. 

– NFS er utrolig glade for og stolte over at rapporten fremhever frivilligsentralenes store verdi når det gjelder å stimulere til frivillighet og samarbeid, samtidig som de styrker sitt eget lokalsamfunn gjennom et bredt aktivitetstilbud. Denne undersøkelsen gir viktig innsikt og verktøy som både kommuner og frivilligsentraler kan bruke i arbeidet med å møte fremtidens utfordringer, samt styrke det tverrsektorielle samarbeidet om fremtidens velferdstjenester, sier Gijs Mans, generalsekretær i Norges Frivilligsentraler. 

Klikk her for å lese rapporten Sammen om velferdstjenester? Frivilligsentralen, kommunen og samskaping av velferdstjenester i distrikts-Norge. (i2e)

Klik her for å lese sammendrag fra Distriktssenteret

OBS: 

Rapporten skal presenteres på frokostmøte i regi av Norges Frivilligsentraler onsdag 27. november


Les også kronikk fra i2e i Kommunal Rapport

Flere nyheter

Kontakt

Norges Frivilligsentraler
Markensgaten 35 (3. etasje)
4612 Kristiansand

2018 © Norges Frivilligsentraler