Frivilligsentralene på «Norge nå»

I midten av februar var NRK-programmet «Norge nå» i Romsdal og besøkte Nesset Frivilligsentral i Eidsvåg. Vi fikk et spennende innblikk i hverdagen hos en av våre frivilligsentraler.

– Frivilligsentraler har oppstått på ulikt tidspunkt, på ulike steder. Vi har et par fellesnevnere og det er blant annet at vi skal være en møteplass for mennesker. Utover det skal vi jobbe med de behovene som oppstår der frivilligsentralen er, sier daglig leder i Nesset Frivilligsentral, Marie Teigland.

Travle dager

Som daglig leder i Nesset frivilligsentral, som ble etablert høsten 2015, er dagene travle. Sentralen er populær i nærområdet og har både gratisbutikk, utstyrssentral, ungdomsklubb, babysang, leksehjelp og eldrekafé – rett og slett noe for alle.

– Kan du fortelle hva en frivilligsentral er? spør programleder Charlotte Haarvik Sanden.

– Helt ærlig, nei, det er ganske vanskelig. Av 450 frivilligsentraler, så er det nesten ingen som er helt like, men det er litt poenget òg, sier Teigland. Hun forteller at pågangen var stor allerede før de kom i gang og etter antallet ungdommer som omgir henne i sofaen å dømme, har det ikke roet seg. Etter å ha vært i drift i litt over tre år, har de utvidet til ungdomsklubb to dager i uka, for å imøtekomme etterspørselen.

– Det er ganske mange innom, både for å låne utstyr i Utstyrspoolen eller for å være på ungdomsklubben. I tillegg er det også folk som bruker lokalene utenom, da de er til disposisjon for frivillige lag og organisasjoner, forteller hun.

Oppdatert utstyr

Som mange av våre frivilligsentraler, har Nesset fritidsutstyr til utlån. Eidsvåg, som har i underkant av 1000 innbyggere, er kjent for å ha et aktivt kajakkmiljø. Som en del av utstyrspoolen, har sentralen også et eget båthus hvor man blant annet kan låne kajakker, med eneste forutsetning for utlån at brukeren har et såkalt «våttkort». I Utstyrspoolen er det ellers sesongoppdatert utstyr tilgjengelig, blant annet ski, skisko, truger, akebrett og skøyter.

– Har alle kommuner et tilbud som dette?, spør Sanden.

– Vi liker å tro at vi har den beste utstyrspoolen i landet. Vi vet ikke om det er sant, men den oppdateres jevnlig og etter behov, sier Teigland.

ENGASJERT: Prosjektleder i utstyrspoolen, Frank Stenløs, forteller at de har godt med utstyr til utlån hos Nesset Frivilligsentral i Eidsvåg. Alle foto: Skjermdump NRK

Bra for miljøet

At mange av våre frivilligsentraler har egen utstyrspool, er helt i tråd med tanken om gjenbruk, som mange i dag er svært opptatt. NRKs reporter, Tore Ellingseter, påpeker at det er en miljøgevinst med utlån av fritidsutstyr, som man gjerne vokser fort ut av.

– Tanken med utstyrssentralen er at alle skal ha mulighet til å benytte seg av naturen og friluftsmulighetene vi har i distriktet. Det er gledelig at hele kommunen har tatt utstyrspoolen i bruk, sier prosjektleder for Utstyrspoolen, Frank Stenløs. Dette er også rådmannen i Nesset kommune, Anne Grete Klokset, enig i. Hun er innom for å levere tilbake et barnesete som hun lånte da barnebarna nylig var på besøk.

– Hva synes du om dette tilbudet? spør Ellingseter.

– Jeg synes dette er et kjempebra tilbud. Det er med på å bidra til at flere kommer seg ut på tur og til å skape et sosialt fellesskap, sier hun.

Positivt for sentralene

Knut Thorvald Flåtter, nestleder i landsstyret i Norges Frivilligsentraler er også svært positiv til innslaget på NRK.

– Vi er glade for at NRK setter fokus på det fine arbeidet som de norske frivilligsentralene gjør. Svært mange mennesker får gleden av å være til nytte på en sentral og mange får gleden av sentralenes virksomhet, sier han og legger til at det å jobbe for en frivilligsentral utløser mye helseforebygging, styrking av egenverdi, nye bekjentskap og mange andre positive effekter.

– Det er ikke for ingenting vi jobber under mottoet «Møte mellom mennesker», avslutter han.

Vi venter spent på NRKs neste innslag fra flere av våre sentraler og dersom du ikke fikk med deg sendingen, kan du i mellomtiden se den på NRKs nett-TV her.

Flere nyheter

Kontakt

Norges Frivilligsentraler
Markensgaten 35 (3. etasje)
4612 Kristiansand

2018 © Norges Frivilligsentraler