Over 30 år som frivillig – TV-aksjonen har en spesiell plass

Mange av frivilligsentraler hjelper med tv aksjonen. Her er et godt eksempel! Vil du hjelpe som frivillige under årets tv aksjon? Ta kontakt med din lokal sentral!

Gunn Mari Surdal har alltid hatt et hjerte for ungdommer og eldre. Hun har vært tilsynsvakt, jobbet i fritidsklubb, turgruppe, skolekorps, eldresenter og er tilknyttet Frivilligsentralen i Storhaug bydel i Stavanger. I tillegg synger hun i Drollekoret og er kjøkkensjef hvert år under TV-aksjonen.

TV-aksjonen har en spesiell plass hos Gunn Mari Surdal. Hun har vært med helt siden 1986.

– Det er faktisk ikke sakene som er det viktigste. TV-aksjonen i seg selv betyr mye for generasjoner. Her kommer det mødre og fedre med barnevogner som selv har gått med bøsse med side foreldre. Selv om det kun er én søndag i året, så er det årets viktigste søndag, sier Gunn Mari Surdal.

– Aksjonsdagen er så viktig for meg at en barnedåp i familien ble flyttet til en annen søndag på grunn av TV-aksjonen, ler hun.

Full bøssebærerdekning

Storhaug bydel har alltid nådd målet om nok bøssebærere. Hele bydelshuset er reservert til TV-aksjonsdagen og mange kommer et par timer før bøssene deles ut for å få sin rode. Her blir de servert noe å drikke og spise både før og etter bøssebæringen.

Sigrid Bækholt er daglig leder i Frivilligsentralen på Storhaug. Hun er enig i at TV-aksjonen samler mye folk.

– Politikerne kjenner bydelen godt og legger mye arbeid i å dele bydelen inn i roder med nøyaktige kart. Det er lett for oss å skaffe frivillige til å lage kafé for bøssebærerne. Her kommer bøssebærerne til dekket bord, år etter år. Det er sosialt og det er kjekt. Vi føler vi tar del i noe større. Aksjonen er jo verdens største dugnad, sier hun og oppfordrer alle Frivilligsentraler i Norge til å engasjere seg i TV-aksjonen.

Roar Houen (V) og Hege Benedicte Blom Stene (V) er politikere i bydelen og sitter begge i TV-aksjonens byaksjonskomité (BAK).

– Det er fint å ha en slik rolle i bydelsutvalget. Vi treffer mange av våre velgere og selv om den dagen handler om TV-aksjonen, blir det alltid tid til gode politiske diskusjoner på basene, sier de to.

Roar Houen har vært med i TV-aksjonens BAK-komité 12 ganger. Både han og Benedicte Blom Stene er enige om at aksjonsdagen i oktober er en viktig dag.

– Vi har alltid hatt et godt samarbeid med Frivilligsentralen og de gjør en fantastisk jobb. Det hele går på skinner. Vi gleder oss til årets aksjon!


Flere nyheter

Tilskuddsfordeling 2021

Fra 2021 mister landets 462 frivilligsentraler sitt statlige driftstilskudd. Etter 30 år med tverrpolitisk støtte, forsvinner nå frivilligsentralenes driftstilskudd inn i kommunens rammetilskudd og kommunene står fritt til å bruke pengene, som før altså var øremerket frivilligheten, på akkurat hva de vil. Men betyr det at alle kommunene nå får mer midler til fri bruk? Norges Frivilligsentraler har gjort en beregning ut fra dagens nivå på driftstilskuddet og fasiten får du her.

Systemet mellom alt

I fjor fikk vi første smakebit på frivilligsentralenes nye internsystem, InVi. Vi tok en prat med organisasjonssekretær, Gijs Mans, for å få vite litt mer, samt å snike oss til en liten titt på planene videre.

Frivilligsentralene på «Norge nå»

I midten av februar var NRK-programmet «Norge nå» i Romsdal og besøkte Nesset Frivilligsentral i Eidsvåg. Vi fikk et spennende innblikk i hverdagen hos en av våre frivilligsentraler.

Hva betyr statsbudsjettet for frivilligheten?

Mandag la finansminister Siv Jensen frem regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019. Budsjettet er, som det jo alltid er, en skuffelse for noen og til stor glede for andre. Norges Frivilligsentraler registrerer at regjeringen igjen har fulgt opp sitt løfte om styrking av frivilligsentralene, men kun marginalt. Etter justering for konsumprisindeksen er økningen på 0,7 %

Stortinget må sørge for at pengene kommer frem!

Pressemelding Statsbudsjettet 2019

2018 © Norges Frivilligsentraler