Spis med meg!

Nå skal det bli enklere for hjemmeboende eldre å nyte god mat i godt selskap. Sist lørdag var det full middag, med fem retter på menyen, i lokalene til Piloten Arena på Hovseter.

Ja, dette var god mat. Fin og lett for magen, og alle ble gode og mette, deklamerte en deltaker på Pilotens lørdagsarrangement fornøyd.

Dekket til langbord

Kokk Jaqueline Bowker og frilivillighetsleder ved Piloten Arena, Tone Longo, hadde stått over grytene i tre timer i strekk, før det ble dekket til stort langbord og felles bespisning i Pilotveien 6.

– Vi ser at eldre som bor hjemme kanskje ikke spiser godt nok og ofte nok. Vi har stor forståelse for at det er kjedelig å lage mat til bare seg selv, og at det er uinspirerende å spise alene, sier prosjektleder Stina Åmo og daglig leder i Vestre Aker FrivilligsentralEspen Watne Andresen.

Det er takket være en stor sjekk fra Gjensidigestiftelsen, med Rune Aale-Hansen i spissen, samt Norges Frivilligsentraler og et ekstra tilskudd fra Helsedirektoratet at «Spis med oss» er initiert.

– Vi i Norges Frivilligsentraler er svært glade for at dette nå er i gang. Frivilligsentralene er et svært godt utgangspunkt for et slikt prosjekt og vi gleder oss til å spre dette videre også andre steder i landet, sier Arvid Askø, styreleder i Norges Frivilligsentraler.

Mesterkokk på laget

Prosjektet legger vekt på bruk av gode og ferske råvarer og styrer unna ferdigposer og halvfabrikata. Bowker, som sto ved grytene på lørdag, forteller at hun har lært å lage mat fra sin mor og at ikke noe går til spille eller kastes. Alle råvarene brukes og foredles på ypperste vis.

Tilstede på kjøkkenet var dessuten en annen frivillig, nemlig mesterkokk Arvid Skogseth. Han var tidligere kjøkkensjef ved selveste Savoy Hotel i London og er kjent som en av landets første virkelig store norske kokker. I 1996 fikk han Kongens fortjenestemedalje i gull for sin mangeårige innsats for norsk kokkekunst.


– Det setter en ekstra spiss på konseptet at vi er så heldige å ha med en kapasitet som Arvid. Han fungerer både som mentor og matkritiker, sier prosjektleder Stina Åmo. Skogseth selv holdt tale under middagen, der han fullroste prosjektet, maten, kokken og de andre frivillige, samtidig som han delte historier fra et innholdsrikt liv på internasjonalt kjente kjøkken rundt om i verden.

– Hos oss er det både hyggelig og verdifullt å ha med oss intet mindre enn en topp-kokk, som endatil er midt i målgruppa vår. Arvid Skogseth har i dag fylt 90 år og bidrar til at prosjektet kan lage mat eldre mennesker faktisk har lyst til å spise. Mat de vil nyte, fastslår Åmo.

Vil du ha en spisevenn?

Gjennom prosjektet «Spis sammen» initierer Vestre Aker frivillighetssentral også tilbudet «Spisevenner», der frivillige kan komme hjem til eldre mennesker som bor for seg selv, de kan lage mat sammen og ha et felles måltid. En tjeneste er også at man kan få hjelp til å dekke på og lage kake, hvis noen har lyst å feire bursdag sammen eller ha en rekeaften eller liknende arrangement. Frivillighetssentralen tilbyr rullatorvennlig transport og en stødig hånd å holde i. Arrangementer skal holdes på ulike steder, som i Pilotveien 6, Risvollen, Hovstua og på Vestre Aker Frivillighetssentral.

– Nå som vi er i gang, håper vi at både de som ønsker å være frivillige og eldre som ønsker å delta tar kontakt med oss og forteller oss at de har lyst på en Spisevenn eller være med på andre typer «Spis med oss» arrangementer, opplyser prosjektlederne.

Du treffer oss på telefon 23 22 05 80 eller på epost stina@vestreaker.frivilligsentral.no.

Artikkelen er hentet fra Akersposten!

Flere nyheter

Kontakt

Norges Frivilligsentraler
Markensgaten 35 (3. etasje)
4612 Kristiansand

2018 © Norges Frivilligsentraler