Regjeringen utsetter endringen av frivilligsentralenes tilskuddsordning

Å innlemme tilskuddet til frivilligsentralene i innbyggertilskuddet, har vært svært omdiskutert de siste månedene. Nå har regjeringen foreslått å avvente endringen, det er Norges Frivilligsentraler glade for.

Siden vedtaket om å flytte ansvaret for frivilligsentralene fra Stortinget til kommunen ble fattet i 2016, har Norges Frivilligsentraler jobbet for å synliggjøre for partiene hvilke konsekvenser dette vil få. I 2019 ble det klart at endringen ville medføre et kutt for 70% av landets 469 frivilligsentraler når det statlige tilskuddet skulle innlemmes i innbyggertilskuddet.

Det siste året har en rekke lokalpolitikere, tidligere stortingsrepresentanter og frivilligsentralene selv, ropt et tydelig varsku om hva som er i ferd med å skje. Senest i mars signerte 237 ordførere fra alle partier på et opprop hvor de ba regjeringen videreføre den tilskuddsordningen som de siste 30 årene har vært grunnstenen for den enorme mobiliseringen av lokal frivillighet som frivilligsentralene har bidratt til.

De 469 frivilligsentralene i 311 kommuner, organiserer i dag innsatsen til over 55 000 frivillige som bidrar med over 2 200 årsverk frivillighet.

Norges Frivilligsentraler ser frem til å jobbe videre sammen med Stortinget og regjeringen for å finne en ny fremtidig løsning. Vi har foreslått en skisse til løsning hvor øremerkingen til frivilligsentralene fjernes, men som også sikrer en bærekraftig og forutsigbar drift og utvikling av landets frivilligsentraler.

Ta kontakt med styreleder Arvid Askø eller politisk talsperson Espen Watne Andresen for ytterligere informasjon.

Styreleder Arvid Askøs kommentar til dagens pressemelding fra Høyre.
Norges Frivilligsentraler er glade for at regjeringen nå har satt bremsene på. Vi har jobbet tett med kulturkomiteen på Stortinget, og vi opplever at det er tverrpolitisk enighet om at frivilligsentralene er helt sentrale for utviklingen av den lokale frivilligheten. En viktig del av suksessfaktorene til frivilligsentralene har vært en statlig finansieringsordning. At vedtaket fra 2016 nå blir foreslått utsatt, ser vi på som et meget positivt tegn på at regjeringen også ser at en innbygger-basert tilskuddsordning vil medføre store kutt for flertallet av landets frivilligsentraler.



Kommuneproposisjonen 2021

10.8.3 Frivilligsentralene

Ansvaret for tilskudd til frivilligsentraler er fra 2017 overført til kommunene. I en overgangsordning til og med 2020 er tilskuddet fordelt med særskilt fordeling på Kommunal- og moderniseringsdepartementets budsjett på kap. 571 Rammetilskudd til kommuner, post 60 Innbyggertilskudd. I 2017 ble det fordelt 151 mill. kroner til frivilligsentralene. For 2020 er bevilgningen 200 mill. kroner. Dette er 13 mill. kroner mer enn bevilgningen i 2019, 25 mill. kroner mer enn i 2018 og 49 mill. kroner mer enn i 2017. Tilskuddet til frivillighetssentraler videreføres med en særskilt fordeling i 2021

Flere nyheter

Kontakt

Norges Frivilligsentraler
Markensgaten 35 (3. etasje)
4612 Kristiansand

2018 © Norges Frivilligsentraler