-
"Mitt liv" - minnebok laget av unge til eldre
"Mitt liv" - minnebok laget av unge til eldre Prosjektet «Mitt liv» er et samarbeidsprosjekt mellom Jevnaker Ungdomsskole og valgfaget «Innsats for andre», sykehjemmene i kommunen og Jevnaker Frivilligsentral. Prosjektet handler om unge lager minnebøker for de eldre.
Arbeidsmetode ‹‹Aktive sammen››
Metoden er utviklet for å gi frivilligsentraler, kommuner og frivillige organisasjoner et arbeidsverktøy, hvor frivillige kan bidra aktivt til å gi støtte til å opprettholde sosiale nettverk. Metoden tar utgangspunkt i den enkeltes behov for aktivitet og deltagelse. Den er utviklet for å sammen kunne gi best mulig tilbud for innbyggerne i arbeidet ved forebygging av ensomhet blant hjemmeboende seniorer, samtidig som de skulle på overføringsverdi til andre målgrupper og kommuner.Metoden Aktive Sammen ble utviklet gjennom det 3 årige prosjektet "Aktive seniornettverk" i Vennesla kommune i samarbeid med Nasjonal kompetansesenter for barn og unge med funksjonsnedsettelse(NKBUF). Senter for omsorgsforskning hadde ansvar for følgeforsningen. Deres rapport som er skrevet av Per Gunnar Disch kan lastes ned her: Rapporten Med hverandre-for hverandre_Evaluering Aktive seniornettverk.pdf
Norges Frivilligsentraler skal nå jobbe sammen med Nasjonal Kompetansesenter for barn og unge med funksjonsnedsettelse (NKBUF) og Vennesla frivilligsentral . Vi skal sammen videreutvikle metoden med den erfaring de nå har gjort i arbeid med barn, ungdom og familie, mentalhelse og rus, og i samarbeid med Vennesla kommune sin flyktnings- tjeneste. Vi vil også jobbe for å få igangsatt prosjekter hvor arbeidsmetoden prøves ut, slik at vi får bredere erfaring også fra andre kommuner og frivilligsentraler.
Vi er svært fornøyd med samarbeidet med Nasjonal kompetansesenter for barn og unge med funksjonsnedsettelse(NKBUF), og ser frem til å jobbe sammen med professor Jorunn Midtsundstad.
Det vi i dag kan si er: Arbeidsmetoden har mobilisert stor aktivitet i Vennesla Kommune. I arbeidet med "Leve hele livet" ser vi arbeidsmetoden som nyttig, for å mobilisere seniorer som ressurser og for å opprettholde aktivitet for målgruppen.
En annen viktig erfaring er nytten av kontaktpersoner i kommunen og for lag og foreninger som har vær avgjørende for samhandling i praksis.
Videre erfaring og funn i arbeidet vil bli delt på nettsiden fortløpende i 2021.
Del på:
-
Aktive sammen (BufDir) - aktivesammen.no
Prosjektperiode: 01.09.2021 - 31.09.2022 // Formål: Metoden Aktive Sammen har to formål. Det ene er å gi frivillige organisasjoner og kommuner, et verktøy for å organisere samarbeidet omkring sosial tilhørighet for sine innbyggere. Det andre er å vise hvordan frivillige kan arbeide for å gi støtte til å etablere og opprettholde tilhørighet i sosiale nettverk.
-
Hverdagsintegrering (IMDi)
Prosjektperiode: siden 2018 // Formål: Formålet med tilskuddsordningen er å øke arbeids- og samfunnsdeltakelsen blant innvandrere og deres barn.
-
IMDi og HK-dir - Styrket Norskinnsats
Over hele landet tilbyr frivillige organisasjoner, alene eller i samarbeid med folkebibliotek og frivillighetssentraler, ulike norsktreningstilbud for personer med innvandrerbakgrunn.
-
Kompis
I samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelse i Agder og Aktiv ung vil vi gjennomføre en pilot i Agder med tre frivilligsentraler. Lindesnes, Marnardal og Hægeland og Øvrebø frivilligsentral og helselagene i kommunen vil delta.