Norsktrening hos Røde Kors Norsktrening i Røde Kors er en møteplass hvor man øver på muntlig norsk. Gode språkferdigheter er en forutsetning for deltakelse og tilhørighet i samfunnet.
Språkvenn hos Norske Kvinners Sanitetsforening Språkvenn er et tilbud til minoritetskvinner i alle aldre bosatt i Norge. Dette kan være flyktninger, arbeidsinnvandrere eller andre med minoritetsbakgrunn.
Språkkafé i KIA Språkkafé i KIA er lagt opp til å være en uformell sosial møteplass, hvor en får praktisert norsk, ofte i kombinasjon med et godt måltid mat.
IMDi og HK-dir - Styrket Norskinnsats Over hele landet tilbyr frivillige organisasjoner, alene eller i samarbeid med folkebibliotek og frivillighetssentraler, ulike norsktreningstilbud for personer med innvandrerbakgrunn.
"Mitt liv" - minnebok laget av unge til eldre "Mitt liv" - minnebok laget av unge til eldre Prosjektet «Mitt liv» er et samarbeidsprosjekt mellom Jevnaker Ungdomsskole og valgfaget «Innsats for andre», sykehjemmene i kommunen og Jevnaker Frivilligsentral. Prosjektet handler om unge lager minnebøker for de eldre.
Aktive sammen (BufDir) - aktivesammen.no Prosjektperiode: 01.09.2021 - 31.09.2022 // Formål: Metoden Aktive Sammen har to formål. Det ene er å gi frivillige organisasjoner og kommuner, et verktøy for å organisere samarbeidet omkring sosial tilhørighet for sine innbyggere. Det andre er å vise hvordan frivillige kan arbeide for å gi støtte til å etablere og opprettholde tilhørighet i sosiale nettverk.
Arbeidsmetode ‹‹Aktive sammen›› Metoden er utviklet for å gi frivilligsentraler, kommuner og frivillige organisasjoner et arbeidsverktøy, hvor frivillige kan bidra aktivt til å gi støtte til å opprettholde sosiale nettverk. Metoden tar utgangspunkt i den enkeltes behov for aktivitet og deltagelse. Den er utviklet for å sammen kunne gi best mulig tilbud for innbyggerne i arbeidet ved forebygging av ensomhet blant hjemmeboende seniorer, samtidig som de skulle på overføringsverdi til andre målgrupper og kommuner.
Hverdagsintegrering (IMDi) Prosjektperiode: siden 2018 // Formål: Formålet med tilskuddsordningen er å øke arbeids- og samfunnsdeltakelsen blant innvandrere og deres barn.
Kompis I samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelse i Agder og Aktiv ung vil vi gjennomføre en pilot i Agder med tre frivilligsentraler. Lindesnes, Marnardal og Hægeland og Øvrebø frivilligsentral og helselagene i kommunen vil delta.
Korona informasjon (IMDi) Prosjektperiode: 01.03.2021 - 31.12.2022 // Formål: Formålet med tilskuddsordningen er å bidra til god formidling av myndighetenes informasjon om koronaviruset til innvandrerbefolkningen. Dette omfatter også informasjon om de helsemessige, sosiale og økonomiske konsekvensene av koronaviruset.
Leve hele livet (Helsedir.) Prosjektperiode: 2021-2024 // Formål: Mobilisere og støtte de lokale sentralene slik at de kan delta i arbeidet med å sette Leve hele livet på dagsorden i kommunene, og bidra til å sette i verk tiltak lokalt. Samt bidra til økt kunnskap om tema frivillighet i landets kommuner.
Lyttevenn Reformen ‹‹Leve hele Livet›› har fokus på seniorene som ressurs. Lyttevenn er en aktivitet hvor seniorer står sentralt med deres deltakelse. Aktivitet koordineres av frivilligsentralene i samarbeid med kommuner og eldrerådet (lokalt og fylke). Seniorer er en ressurs ved å komme til skolene og lytte til elever når de leser. Foto: Sondre Steen Holvik
Lyttevenn.no ‹‹Lyttevenn›› er en aktivitet hvor generasjoner møtes og eldre er en viktig ressurs. Et enkelt tiltak, men utrolig virkningsfullt. Lyttevenn er akkurat det ordet forteller, en som lytter til elevers lesing.
Norsktrening (IMDi) - sprak.frivilligsentral.no Prosjektperiode: 01.11.2021 - 31.12.2022 // Formål: Øke kompetansen i frivillige organisasjoner og blant frivillige norsktrenere om norsktrening. Lansering av temaside om norsktrening, og drive læringsarenaer basert på innholdet i temasiden som ledd i kvalitetsforbedring og differensiering av norsktreningstilbudene.
Sammen mot ensomhet (Helsedir.), del av arbeidet med Sykkelturen 2022 Prosjektperiode: 01.08.2021 - 31.12.2022 // Formål: Løfte og forankre allerede utprøvde nasjonale prosjekter med tilknytning til Leve hele livet og integreringsarbeid. Samle og dele tiltak som forebygger eller motvirker ensomhet.
Skoler Flere frivilligsentraler har i dag samarbeid med ungdomsskoler og videregående skoler. Hvor de bidrar med tilrettelegging for frivillig arbeid/aktivitet for elever fra helsefag og faget "Innsats for andre". Sammen med Livsglede for eldre og Nasjonalforeningen for folkehelse ønsker vi å bidra med verktøy og kompetanse for frivilligsentralene som møteplass for skole elever, frivillige organisasjoner og seniorer.
Speideren ble plassen hvor Issa fikk sine venner! Issa drømte om å få venner han kunne være i aktivitet med ute i naturen.
Spis med meg Visste du at så mange som 1 av 4 eldre som bor hjemme hos seg selv kan lide av feil- og/eller underernæring? Dette kan ha stor negativ effekt på den enkeltes livskvalitet i og med at man blir mer utsatt for sykdom og plager når man ikke får i seg den næringen man trenger. Dette hadde vi lyst å gjøre noe med.
Spis med meg! Prosjektperiode: 2019 // Vestre Aker Frivilligsentral hadde hovedansvar for gjennomføring sammen med Kåfjord, Risør og Østbyen Frivilligsentral. En av fire hjemmeboende eldre lider av feil og/eller underernæring. Det fører til dårligere livskvalitet for den som ikke får i seg nok næring og til store utgifter for stat og kommune. "Spis med meg!" var et prosjekt som undersøkte hvordan frivilligheten kan hjelpe til med å løse denne samfunnsutfordringen.
Støtteapparat Nasjonalt støtteapparat sitt fire tverrgående tema for veiledning og støtte er planarbeid, medvirkning, frivillighet og implementering. Hensikten med temaene er å styrke regionalt støtteapparatet som bistå kommunene med å realisere reformen. Veilederen med tema frivillighet er utarbeidet av Nasjonalt støtteapparat i samarbeid med Frivillighet Norge, Verdighetsenteret, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Norges Frivilligsentraler.
Sykkelturen 2022 - sykkelturen2022.no Prosjektperiode: 01.08.2019 - 21.12.2022 // Gjennomføring 21.mai - 15. aug. // Hoved mål: Sette lys på merverdien av å føle seg til nytte i samfunnet og oppleve gode relasjoner i hverdagen
Sykkelturen ‹‹Mer aktivitet - Mer glede›› Norges Frivilligsentraler inviterer hele landet til å bli med på sykkeltur gjennom Norge, fra 21. mai til 16. august 2022.
Sykling med Motiview Prosjektperiode: 2021 // Motiview er et motivasjonsverktøy som bidrar til økt fysisk aktivitet for eldre og personer med demens. Motitech har gjennomført et pilotprosjekt med Gulset Nærmiljøsenter, Vestvågøy frivilligsentral, Frivilligsentralene i Arendal og Vågå frivilligsentral.
TelefonVenn.no TelefonVenn.no – der du bor er etablert av organisasjonen Der du bor – Telemark som prosjekteier. Telefonvenn.no motvirker ensomhet og skaper trygghet i nærmiljøet. For alle som trenger en å snakke med eller vil gi en annen en god samtale på telefon.
TelefonVenn.no TelefonVenn.no er en plattform hvor vi samler alle frivilligsentraler som tilbyr TelefonVenn tjeneste. TelefonVenn aktivitet skal motvirke ensomhet og skape trygghet i nærmiljøet.
Webinar 1: Samtaler i språklæring Når man lærer et nytt språk er det viktig å delta i samtaler for å utvikle muntlige språkferdigheter. Fokuset bør være på kommunikasjon og forståelse, ikke på å snakke korrekt. Viktige oppgaver for norsktreneren er derfor å lede samtaler, ikke snakke for mye selv, stille spørsmål og bidra til en trygg og god stemning slik at alle har lyst til å delta. Det er fint å ta i bruk flere språk for å lette forståelsen.
Webinar 2: Fra ordforråd til meningsutveksling Deltakernes norskferdigheter og behov påvirker samtalen. Nybegynnere trenger å bygge opp et grunnleggende ordforråd for å kunne kommunisere i hverdagen og mestre sitt nye liv i Norge. Mer erfarne språkbrukere trenger å utvide ordforrådet for å kunne forstå og uttrykke seg på alle livets områder om stadig mer avanserte emner.
Webinar 3: Situasjonstilpasset språk Det finnes tause normer for hvordan vi uttrykker oss i ulike situasjoner som varierer fra samfunn til samfunn. I Norge går vi ofte rett på sak, mens man innleder med lengre høflighetsfraser andre steder. Ting vi sier hjemme passer det kanskje ikke å si på et offentlig kontor eller foreldremøte. Vi ser på hvordan vi formulerer oss ulikt i ulike situasjoner gjennom rollespill og eksempler.
Webinar 4: Språklæring med øvelser og spill Øvelser, leker og spill gjør det lettere og morsommere å lære et nytt språk. Det er fint å gi øvelser i par og i gruppe hvor det er nødvendig å snakke sammen for å løse oppgaven. Det kan være bra å bruke konkrete gjenstander, bilder og korte filmsnutter for å skape forståelse, variasjon og dynamikk. Det er gøy med spill og konkurranser når voksne skal lære et nytt språk.